توسعه روزافزون صنایع، باعث ایجاد تنوع در محصولات زیربنایی با کاربریهای صنعتی و تجاری شده است. نیاز به ایجاد اتصالات ایمن در دستگاهها و سیستمهای کارخانهای، تولیدی و غیره، باعث طراحی و تولید انواع فلنجها شده است. فلنج استیل اسلیپون یکی از فلنجهای پرکاربرد در انواع کاربریهای صنعتی، تجاری و سازمانی است که کوشیدهایم در این مقاله، معرفی کوتاهی درباره آن ارائه کنیم. با ما همراه باشید.

فلنج اسلیپون چیست؟
فلنج اسلیپون که به آن فلنج روکار یا Slip On Flange نیز گفته میشود، به شکلی طراحی شده که بر روی لوله بلغزد یعنی قطر داخلی فلنج، کمی بزرگتر از قطر خارجی لوله است. این فلنج پس از قرار گرفتن بر روی لوله و تراز و اندازهشدن، به لوله از قسمت داخلی و خارجی، جوش داده میشود.
فلنج اسلیپون در دو نوع RF و FF تولید میشود که نوع FF در فشارهای زیر 400 بار مورد استفاده قرار میگیرد.
جنس فلنجهای اسلیپون
این فلنجها از نظر جنس معمولا به سه دسته فولادی A105 ,ASTM A 350 ASTM، استنلس استیل ASTM A182 شامل F304/F316/F321 و آلیاژی ASTM شامل F11/F1 و غیره دستهبندی میشوند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارد. تفاوت در نوع فلز طبیعتا منجر به تفاوت در میزان مقاومت فلنج و نیز تفاوت در قیمتگذاری میشود.

جزییات ابعادی و فشاری فلنج اسلیپون
- ابعاد فلنج اسلیپون معمولا از 2/1 اینچ تا 60 اینچ است.
- کلاس فشاری این فلنجها از Class 150 تا Class 2500 است.
- پیشانی فلنج نیز که به عنوان سطح تماس برای سیت (Seat) انواع واشر و گسکت و غیره استفاده میشود، به دو صورت RF و RTJ است.
فلنج استیل اسلیپون چه کاربردهایی دارد؟
از فلنجهای فلزی مثل فلنج استیل اسلیپون در انواع کاربردهای صنعتی، تجاری و سازمانی که از نوع کمفشار هستند، استفاده میشود. فلنج اسلیپون معمولاً در خطوط آب سرد، خطوط آب ویژه اطفاء حریق، خطوط هوای فشرده با فشار کم و خطوط فرآوری برای موادی مانند بخار، نفت، گاز، میعانات و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور خاص، فلنج استیل برای استفاده در اتصالات صنایع غذایی کاربرد دارد.
نمونههایی از اتصالات فلنجهای اسلیپون با لوله عبارتند از: اتصال پمپ به لوله، اتصال الکتروموتور به گیربکس، اتصال انواع شیرآلات به لوله و غیره.
از آنجاییکه فلنج اسلیپون به دو نوع صورتبرآمده و صاف تولید میشود، طبیعتا هر کدام کاربرد خاص خود را دارد. اگر فلنج از نوع صورتبرآمده باشد، ارتفاع استاندارد 16/1 برای لغزش در فلنج لوله زیر 400 است. اگر فلنج 400 به بالا باشد، ارتفاع صورت افزایش پیدا میکند.

فلنج اسپیلون به شکلی طراحی شده است که اجازه میدهد جوش فیله در داخل فلنج انجام شود و ظاهر فلنج از تاثیرات جوشکاری در امان بماند. علاوه بر این، بیرون فلنج نیز با جوش فیله، جوش داده میشود. بنابراین دوبار جوشکاری انجام میشود تا مانع نشت سیالات درون لوله به بیرون شود.
مزایای استفاده از فلنج استیل اسلیپون
فلنج استیل اسلیپون نسبت به فلنج گردندار، از مزیتهایی برخوردار است از جمله:
- هزینه اولیه کمتر
- صرف زمان کمتر برای بررسی، اندازهگیری و بریدن لوله
- تراز کردن لوله و اتصالات به شیوهای آسانتر
- نشتی کمتر به دلیل محکم بودن اتصالات که در نتیجه جوشکاری بیرونی و درونی است
- سرعت و سهولت در هممرکز کردن فلنج با لوله به دلیل لغزنده بودن فلنج
- جاگیر نبودن در فضای طولی لوله
- تولید فلنج در ابعاد مختلف

معایب استفاده از فلنج استیل اسلیپون
فلنجهای اسلیپون استیل در کنار مزایایی که دارند، بعضی محدودیتها را هم شامل میشوند که باعث میشود به عنوان عیوب این نوع از فلنجها در نظر مصرفکنندگان وجود داشته باشد.
- صرف زمان و مراحل بیشتر برای انجام کامل فرایند جوشکاری
- عدم امکان ترکیب اتصالاتی مثل زانو، سهراه و غیره با این فلنجها
- عدم امکان استفاده از فنج اسپیلون در کاربریهای با فشار بالا
- عدم امکان استفاده در کاربریهایی با مایعات و گازهای خطرناک
جمعبندی
فلنج استیل اسلیپون یکی از انواع پرکاربرد فلنجها است که انواع کاربریهای صنعتی، تجاری و سازمانی دارد. این فلنج به دلیل فلزی بودن و خاصیت ضدزنگی که دارد برای استفاده در صنایع حساس، مناسب است. همچنین فلنج اسلیپون به دلیل مزایای مختلفی که نسبت به فلنج گردندار دارد، بیشتر مورد استفاده مصرفکنندگان قرار میگیرد. بدیهی است که در کنار مزایای بسیار، معایبی نیز وجود دارد که باید در هنگام انتخاب و تصمیمگیری به آن توجه نمود.
دیگر مقالات:
بررسی قیمت شیر پروانه ای گیربکس دار