لوله مانیسمان رده 80، یکی از محصولات متنوع شرکت مانیسمان است. این شرکت در سال 1890 توسط دو برادر آلمان ،که یک روش جدید برای ساخت لوله های فولادی اختراع کرده بودند، تاسیس شد. در ابتدا شرکت مانیسمان نام دیگری داشت کارش تولید لوله های فولادی بود. اما رفته رفته این شرکت در زمینه های مهندسی مکانیک و برق، خودرو و مخابرات نیز ورود پیدا کرد.

ابتدا بهتر است به رده های مختلف لوله ها، منشاء آن ها و سپس به معرفی لوله مانیسمان رده 80 بپدازیم.

تصویری از شرکت مانیسمانتصویری از شرکت مانیسمان

رده بندی لوله ها

این رده بندی ها توسط استاندارد ANSI / ASME B36.10M بر اساس ضخامت نامی دیواره لوله فولادی ضد زنگ و استاندارد API 5L برای لوله های فولادی بدون درز و جوش توسعه داده شده اند. امروزه 14 چهارده شماره برنامه داریم، که از SCH تا SCH160 توسعه پیدا کرده اند. لوله های رده 40 امروزه پر کاربرد ترین رده هستند. این شماره رده ها در واقع به ضخامت دیواره لوله ها اشاره دارد. این رده بندی توسط موسسه استاندارد های ملی آمریکا وضع شده است.

لوله مانیسمان رده 80

لوله مانیسمان رده 80 و تمامی مدل های دیگر از یک مشخصات در ساخت بهره می برند. در استاندارد برای هر رده از لوله ها جداولی وجود دارد. بر اساس این جداول می توان مشخصاتی مانند: لوله، قطر، ضخامت دیواره، فشار کاری و… را بدست آورد. تمامی مدل های یک رده فقط در قطر خارجی یا ضخامت دیواره لوله یکی هستند. دیگر مشخصات بر اساس این استاندارد بدست می آیند.

مقایسه لوله مانیسمان رده 80 و 40

با توجه به گسترده بودن رده های لوله ها، باید اطلاعات کافی دست به انتخاب زد. اینگونه می توان لوله مناسب کار خود را تهیه کنید. لوله مانیسمان رده 80 قطر و ضخامت بیشتری نسبت به لوله مانیسمان رده 40 دارد. همین باعث بالا بودن قیمت رده 80 نیز شده است. از این رو اگر لوله قرار است تحت فشار زیادی  قرار بگیرد و لوله های قوی تری نیاز باشد به سراغ لوله های رده 80 می رویم.

به طور کلی استفاده از هر دو رده در ساختمان ها مرسوم است ولی رده 40 بیشتر استفاده می شود. البته معمولا برای لوله های روکار که بر روی سطح قرار می گیرند از رده 80 استفاده می کنند. Shc40 از وزن کمتری بر خوردارند. از همین رو نصب آن ها راحت تر است و در ساختمان ها بیشتر استفاده می شوند. در صورتی که بخواهیم مایعات با فشار و دمای بالا را انتقال دهیم از لوله مانیسمان رده 80 استفاده می شود.

لوله ها مانیسمانلوله ها مانیسمان

روش تولید لوله مانیسمان رده 80

به طور کلی در ساخت لوله های مانیسمان می توان از هر متریالی استفاده کرد و محدودیتی ندارد. به طور کلی دو روش ریخته ‌گری گریز از مرکز و نورد و اکستروژن شمش ‌های فولادی برای ساخت لوله های مانسیمان استفاده می شود. در ادامه به طور مختصر به هر دو روش می پردازیم.

نکات مهم که باید در مورد لوله مانیسمان رده 80 بدانیمنکات مهم که باید در مورد لوله مانیسمان رده 80 بدانیم

روش ریخته ‌گری گریز از مرکز

در این روش ابتدا فلز مذاب وارد قابل می شود. سپس دستگاه نیروی گریز از مرکز مشخصی را با چرخاندن قالب وارد می کند. این کار باعث می شود تا فلز مذاب به سمت دیواره ها برود و این گونه بعد از سرد شدن لوله تشکیل شود. این در ساخت لوله مانیسمان رده 80 و بقیه رده ها استفاده ندارد.

قطر لوله به میزان فلز ذوب شده و نیروی گریز از مرکز اعمال ربط دارد. علت استفاده از این روش کاهش چسبندگی و ویسکوز و افزایش روندگی فولاد در دمای بسیار بالا است. به علت استفاده از دستگاه های زیاد و کنترل محیطی این روش در ایران استفاده نمی شود.

روند روش ساخت لوله هاروند روش ساخت لوله ها

اکستروژن شمش ‌های فولادی

همان طور که از اسم این روش نیز مشخص است، یک شمش فولادی را حرارت می دهند. سپس یک میله نوک تیز را وارد مرکز شمش می کنند. لوله بدون درز ایجاد شده است. با استفاده از غلتک های مخصوص ضخامت و اندازه و قطر لوله را به اندازه مدنظر می رسانند.  در انتها نیز عملیات حرارتی و تنش گیری روی آن اعمال می شود.

این روش نیز یکی از روش های مرسوم ساخت لوله مانیسمان رده 80 است. و مرسوم به روش مایسمان نیز است.

روند روش نورد و اکستروژن شمش ‌های فولادیروند روش نورد و اکستروژن شمش ‌های فولادی

جمع بندی

این محصول در صنایع نفت و گاز، دریای، تجهیزات هیدرولیکی، دیگ های بخوار، ذخیره و انتقال هیدروژن و ساختمان سازی استفاده بسیار زیادی دارند. به علت افزایش قیمت ارز باید قیمت لوله های مانیسمان را قبل از خرید برسی کنید.

محصولات مرتبط:

سه راه مانیسمان

زانو مانیسمان

مقالات مرتبط:

همه چیز درباره اتصالات لوله

اتصالات لوله های صنعتی به چه شکل صورت می گیرد؟

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

درباره ی نویسنده محتوا

یک پاسخ ارسال نمایید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *