اتصالاتمانیسمان که با عنوان اتصالات جوشی بدون درز نیز شناخته می شوند، از جمله مهم ترین قطعات صنعتی به حساب می آیند که به دلیل دارا بودن مقاومت حرارتی و فشاری بالا، برای انتقال گاز، بخار گاز و حتی مواد نفتی مورد استفاده قرار می گیرند. این اتصالات عموماً از فولاد تهی شده ساخته شده اند و به همین دلیل طول عمر بالاتری نسبت به سایر اتصالات دارد که منجر به افزایش قیمت آن ها شده است.
اتصالاتمانیسمان
با توجه به اهمیت بالای لوله کشی در صنایع مختلف، امروزه اتصالات و لوله های متنوعی طراحی و تولید شده اند که در میان تمامی آن ها، اتصالاتمانیسمان، پرکاربرد تر هستند. اتصالات جوشی مانیسمان عملکردی مانند سایر اتصالات جوشی دارند با این تفاوت که روش ساخت آن ها متفاوت می باشد. این اتصالات با روش میان تهی کردن شمش فولادی در دمای بسیار بالا ساخته شده اند که به موجب این امر، هیچگونه درزی بر روی آن ها به چشم نمی خورد. عدم وجود درز و همچنین وجود لایه ای از جنس گالوانیزه بر روی آن ها، مقاومت این اتصالات را تا حد چشمگیری افزایش داده و بدین ترتیب لوله های مانیسمان و سایر اتصالات ساخته شده با این روش را، به بهترین و پرکاربرد ترین اتصالات لوله کشی، تبدیل کرده است.
کاربرد لوله های مانیسمان
کاربرد مهم لوله های مانیسمان را می توان انتقال مواد مهم صنعتی نظیر نفت و گاز دانست. این لوله ها همچنین به منظور انتقال بخار گاز با فشار بالا نیز مورد استفاده قرار می گیرند. اصولا در لوله کشی برج هایی با ارتفاع بسیار زیاد، تولید مبدل های حرارتی، لوله کشی های انتقال دهنده برق، تولید مخزن های تحت فشار و … از اتصالات جوشی مانیسمان بهره خواهند گرفت. زیرا که اتصالات جوشی درزدار دارای عایق بندی مناسبی نیستند و ممکن است در حین جا به جایی مواد، دچار شکستگی شوند. از این جهت کاربرد کلی لوله های مانیسمان را می توان استفاده از آن ها در تمام صنایعی دانست که با فرایند ها و مواد تحت فشار بالا، همراه هستند.
اتصالات جوشی مانیسمان
اتصالاتمانیسمان بهتر است یا اتصالات درزدار
لوله های مانیسمان و سایر اتصالات جوشی آن را از کربن استیل یا همان فولاد با دوام می سازند که این امر تاثیر چشمگیری در مقاومت این اتصالات دارد. از تفاوت های برجسته این اتصالات و اتصالات درزدار می توان به مقاومت بالای شیمیایی آن ها اشاره کرد که به موجب این امر، در برابر مواد اسیدی و خورنده دچار آسیب نخواهند شد. ضخامت بیشتر بدنه اتصالاتمانیسمان نسبت به اتصالات درزدار، مقاومت حرارتی و مکانیکی آن ها را افزایش داده است. عدم نیاز این اتصالات به جوشکاری نیز از دیگر مزیت های برجسته آن ها نسبت به اتصالات درزدار عنوان شده است.
انواع قطعات مانیسمان
انواع اتصالات جوشی مانیسمان
اتصالاتمانیسمان را می توان هم بر اساس میزان ضخامت و هم بر اساس کاربرد به انواع مختلفی تقسیم نمود. این اتصالات بر اساس کاربرد به زانو مانیسمان، سه راهی، تبدیل مانیسمان و … تقسیم می شوند. زانو های مانیسمان را در دمای و فشار بسیار بالا در زوایای مختلفی تولید می کنند تا اتصال لوله های مانیسمان به یکدیگر را سهولت بخشند.
سه راهی مانیسمان نیز اصولا به منظور تغییر جهت در جریان انتقال مورد استفاده قرار می گیرد و دارای دو نوع ۹۰ درجه و ۴۵ درجه می باشد. نیپل های مانیسمان و کپ ها نیز از دیگر اتصالات جوشی بدون درز به حساب می آیند که در تمام فرایند های لوله کشی با استفاده از لوله های مانیسمان کاربرد دارند. علاوه بر این ها، اتصالات جوشی بدون درز را می توان بر اساس ضخامت، در رده های SCH20، SCH40، SCH160 و … تقسیم نمود.
اتصالات گوشتی برند مانیسمان
اتصالاتگوشتی مانیسمان
اتصالات گوشتی، در دیگر دسته بندی اتصالاتمانیسمان قرار می گیرد که به دلیل ضخامت و وزن بسیار بالا نسبت به رده های دیگر، اصولا برای تولید قطعات خودرو، جک های هیدرولیکی و به طور کلی به منظور انتقال سیالاتی با فشار بسیار بالا، مورد استفاده قرار خواهند گرفت. طول هر شاخه لوله های گوشتی مانیسمان حدوداً 6 متر و اندازه ضخامت آن ها حداقل 20 میلی متر عنوان شده است.
نتیجه گیری
کاربرد چشمگیر اتصالاتمانیسمان در صنایع مختلف موجب شده تا امروزه در جایگاه پرفروش ترین اتصالات لوله کشی قرار گیرند. این اتصالات نقش چشمگیری را در صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی ایفا می کنند و به منظور انتقال مایعات و مواد خورنده و مواد با فشار و حرارت بسیار بالا، کاربرد دارند. این اتصالات به دلیل مقاومتی بالاتر از حد استاندارد در برابر حرارت و فشار، نسبت به اتصالات درزدار کاربردی تر و بهتر خواهند بود.
محصولات مرتبط:
مقالات مرتبط:
آشنایی با تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80
عوامل موثر بر قیمت اتصالات مانیسمان و پیشبینی وضعیت آینده بازار لوله و اتصالات بدون درز