به منظور کنترل جریان دقیق انواع گاز و سیالات از شیر سوزنی صنعتی استفاده می شود. این شیر ها برای کنترل جریان بسیار دقیق و روان هستند ولی از دیگر کاربردهای ان یک قطع کننده مطمئن جریان نیز هست. این نوع از شیر های صنعتی معمولاً در دبی های پایین مورد استفاده قرار می گیرند و از ویژگی های ان افت فشار بین ورودی و خروجی است. پورت های شیر سوزنی از 8/1 تا 2 اینچ متغیر است.
مکانیزم عملکرد شیر سوزنیصنعتی
شیر سوزنی دریچه هایی دارد که با چرخاندن دسته به بالا باز و با چرخاندن دسته به پایین بسته می شود. شیر سوزنی یک ساقه و یک پیستون دارد. با چرخاندن دسته بر اساس سمت رزوه ها پیستون به بالا یا پایین می رود. در انتهای ساقه یک مهره قفل کننده وجود دارد که از جدا شدن دسته و ساقه از بدنه جلوگیری می کند. زمانی که با چرخاندن دسته، پیستون به سمت پایین حرکت می کند انتهای تیز موجود با قسمت نشیمنگاه سوپاپ برخورد می کند و دهانه کامل مسدود می شود.
اجزا شیر سوزنی صنعتی
انواع شیر سوزنی صنعتی
- شیر سوزنی رزوه ای
- شیر سوزنی موتوری
- شیر سوزنی زاویه ای
شیر سوزنی رزوه ای: این شیر از رایج ترین شیر های سوزنیصنعتی است. در بالا مکانیزم مربوط به این شیر به طور کامل توضیح داده شد.
شیر سوزنی موتوری: این دسته از شیر های سوزنی هیچ دستگیره ای برای کار کردن با دست ندارند. این شیر ها به وسیله یک تحریک الکتریکی و یا یک تحریک پنوماتیکی عمل چرخش را انجام می دهند. این شیر ها قابلیت کنترل از راه دور را دارند. می توان این شیرها را به یک تایمر کنترل از راه دور مجهز کرد تا بتوان نرخ دقیق جریان را کنترل کرد.
شیر سوزنی زاویه ای: این نوع از شیر سوزنیصنعتی ورودی را در حدود 90 درجه تغییر زاویه می دهد. با اعمال این چرخش سیستم به صورت دقیق تری یک پارچه می شود.
کنترل جریان گاز از کاربرد های شیر سوزنی است
جنس شیر سوزنی صنعتی
شیر های سوزنی به دلیل استفاده گسترده و مجاورت ان با مواد شیمیایی از دو جنس برنج و فولاد ضد زنگ ساخته می شوند. شیر های سوزنی با جنس برنج برای سیستم های آب آشامیدنی، هیدرولیک، کار در محیط با دمای بالا، لوله کشی های گاز بسیار مناسب است. این شیر ها نباید با اسید، آب مقطر، نمک، کلرید و … ارتباط داشته باشند. شیرهای سوزنی از جنس فولاد ضد زنگ دارای یک مقاومت شیمیایی قابل قبول است. این شیر ها در دمای بالا و فشار بالا مقاومت خوبی را نشان می دهند. در مجاورت مواد شیمیایی و آب دریا نیز دچار خورده گی نمی شوند.
انواع شیر سوزنی صنعتی برای کاربرد های مختلف
فشار شیر سوزنی صنعتی
یکی از مهم ترین عوامل در انتخاب شیر سوزنی فشاری است که شیر باید در سیستم تحمل کند. یک شیر سوزنی مقاوم قابلیت تحمل فشار 4000 تا 5000 را در دمای 100 درجه(F) دارد. برای تحمل فشار های بالا تر و پایین تر نیز گزینه هایی موجود است که با توجه به شرایط می توان ان را انتخاب کرد.
دمای قابل تحمل برای شیرهای سوزنی
شیر سوزنی صنعتی در طیف های مختلف تولید می شود. این شیر ها باید با توجه به محیطی که قرار است در آن نصب شوند انتخاب و سپس مورد استفاده قرار گیرند. قبل از تهیه باید دما محیط را مشخص کرد. در بحث آب بندی شیر سوزنی از مواد رایجی چون تفلون و کتون پلی اتر اتر استفاده می شود. تفلون امکان مقاومت تا دمای 232 درجه(F) و کتون پلی اتر اتر تا 600 درجه(F) را فراهم می کنند.
کاربرد شیر سوزنی صنعتی
شیرهای سوزنی در بسیاری از سیستم ها و کاربردهای مختلف استفاده می شوند که اغلب در کاربراتورها وجود دارند. دریچههای سوزنی نیز گاهی در سیستم های خلاء استفاده می شوند تا یک منبع کنترل شده و در عین حال ثابت گاز را بدون فشار زیاد آزاد کنند. این شیر اجازه می دهد تا جریان گاز قبل از قطع شدن به میزان قابل توجهی کاهش یابد. این شیر سوزنی صنعتی می تواند استرس و فشار وارد بر ماشین آلات و اجزای داخلی را به حداقل برساند.
محصولات مرتبط:
مقالات مرتبط: