شیر پروانه ای با تغییر ناحیه جریان کانال، چگونگی جریان یافتن ترکیب سوخت و هوا به موتور احتراق داخلی را تنظیم می کند. در واقع شیر پروانه ای یک دریچه هوا است. هنگامی که دمپر باز شود، فشار در سیستم ورودی برابر با اتمسفر می شود. همچنین زمانی که این شیر بسته است، خلاء کاهش می یابد. شیر پروانه ای به عنوان دریچه گاز نیز شناخته می شود. در دریچه گاز مقدار کل سیال عبوری از آن، به نسبت زمان و حالت باز و بسته شدن کامل شیر تغییر می کند. این دستگاه اغلب به عنوان یک محرک شناخته می شود. عملکرد این دستگاه به نسبت مشخصات فنی شیر پروانه ای متفاوت است. دریچه گاز کاربراتور، مقدار مخلوط قابل احتراق موجود در کاربراتور و مخلوط ورودی سیلندرهای یک موتور احتراق داخلی را کنترل می کند. در ادامه به بررسی مشخصات فنی شیر پروانه ای خواهیم پرداخت.
شیر پروانه ای چه انواعی دارد؟
با توجه به نوع درایو و وجود عناصر اضافی ، دریچه های گاز به سه نوع مکانیکی، الکترومکانیکی و الکترونیکی تقسیم می شوند. طراحی این واحد شامل یک سنسور موقعیت، یک کنترل کننده سرعت دور آرام، کانال های بای پس و یک سیستم گرمایشی است. عیب اصلی یک مجموعه مکانیکی دریچه گاز، خطای احتمالی در تهیه مخلوط هوا و سوخت است. مدل الکترونیکی شاتر مکانیکی را کنترل نمی کند، بلکه فقط اطلاعات مربوط به باز شدن زاویه را جمع آوری می کند. مشخصات فنی شیر پروانه ای در هر نوع متفاوت است.
دریچه گاز از نوع الکترومکانیکی نیز با استفاده از کابل کنترل می شود. البته به جای کانال های اضافی، مجهز به موتور الکتریکی با گیربکس بوده که به محور دمپر متصل است. واحد کنترل در این نوع می تواند عملکرد موتور را در حالت دور آرام تنظیم کند. مکانیسم کنترل جزئی باز شدن دمپر، باعث ساده تر شدن طراحی دریچه گاز می شود. البته این حالت توانایی از بین بردن خطا را در تشکیل مخلوط ندارد. دریچه گاز الکترونیکی که روی مدل های مدرن خودرو نصب می شود، چنین مشکلی ندارد. واحد کنترل الکترونیکی دمپر (ECU) باز شدن آن را در تمام حالت های کار موتور تنظیم می کند. در فرآیند کار، ECU از اطلاعات در بخش های مختلفی استفاده می کند. این بخش ها عبارتند از: سنسورهای مختلف، دستگاه های ردیابی گیربکس های اتوماتیک، تجهیزات کنترل آب و هوا و کروز کنترل.
این واحد تمام سیگنال های دریافتی را پردازش کرده و زاویه بهینه باز شدن دمپر را تنظیم می کند. حتما قبل از خرید به مشخصات فنی شیر پروانه ای دقت کنید. همچنین این شیرها دارای انواع دیگری چون شیر پروانه ای ویفری، فلنج دار و غیره هستند.
مشخصات فنی شیر پروانه ای به چه صورت هستند؟
- محیط کار: محیط مایع و گاز، خنثی نسبت به مواد، مقاومت قطعات دریچه در تماس با محیط، آب، بخار، هوا، آب دریا، مواد قلیایی، الکل، اسیدهای معدنی و آلی، نمک ها و هیدروکسید سدیم.
- دمای محیط کار: از منفی 15ºС تا 130ºC.
- فشار اسمی:6 (16) مگاپاسکال (kgf/cm²).
- خط لوله: فلنج دار (قیمت شیر پروانه ای فلنج دار با انواع دیگر متفاوت است.)
- جنس بدنه: چدن خاکستری
- جنس دیسک: چدن داکتیل با روکش کروم
- جنس میله: فولاد ضد زنگ
- اورینگ ها از جنس تفلون PTFE هستند.
شیر پروانه ای دارای چه مزایایی است؟
استفاده از این شیر به شما امکان می دهد تا:
- از حرکت صاف دریچه گاز اطمینان حاصل کنید.
- حساسیت دستگاه را افزایش دهید.
- از پارازیت مکانیزم جلوگیری کنید.
- سایش سطوح اصطکاکی را به حداقل برسانید.
شیر پروانهای چه کاربردی دارد؟
کاربرد شیر پروانه ای شامل موارد زیر می شود:
- خطوط لوله تامین آب سرد و گرم برای مصارف خانگی و آشامیدنی و فنی
- کانال های هوا
- سایر رسانه های مایع و گازی
- صنایع نفت و گاز
- آب و فاضلاب
- صنایع خودروسازی
- کارخانه های صنعتی
جمع بندی
در این مقاله به طور کامل با مشخصات فنی شیر پروانه ای آشنا شدیم. اگر قصد خرید آن را دارید می توانید از محصولات راد پایپ بهره بگیرید. این شرکت علاوه بر ارائه محصولات با کیفیت و با قیمت مناسب، قابلیت انجام انواع پروژه ها در هر نوع حجمی را دارد.
محصولات مرتبط:
مقالات مرتبط:
با شناخت انواع شیر پروانه ای ویفری، خریدی مطمئن داشته باشید