مقدمه

اتصالات مانيسمان ايرانی و یا همان اتصالات بدون درز از فولاد جامد که به شکل ورق یا میله است،‌ تولید می شوند. برای تولید اتصالات مانیسمان ايرانی از همان روش تولید لوله‌ های مانیسمان استفاده می‌ شود. با گرم کردن لوله مانیسمان يا شمش فولاد، آن را به شکل اتصالات مورد نظر تغییر می ‌دهند.

اين اتصالات با جوشكاری به لوله مدنظر متصل می شود و از همين روی به آن ها اتصالات جوشی نيز گفته می ‌شود. اين اتصالات با توجه به متريال مصرفی، ضخامت توليدی و كارايی خود به چند دسته مختلف تقسيم می ‌شوند.

ويژگی اتصال‌های مانيسمان ايرانی

این نوع از لوله‌‌ ها و اتصالات به دلیل تحمل فشار بالا در مقایسه با سایر روش ‌های تولید لوله موثرتر و همچنین سریع و با ‌وجود قيمت بالاتر، مقرون به صرفه‌ تر شناخته شده ‌اند. به دليل مورب بودن لبه‌ های اتصالات مانيسمان جوشكاری دقيق ‌تر صورت می ‌گيرد. به دليل اين كه در نحوه ساخت اين اتصالات از جوش استفاده‌ نمی ‌شود، ساختار يكپارچه و منسجمی دارد.

نكته ايی كه بايد به آن توجه نمود اين است كه در صورت خرابی اين اتصالات اولويت با جايگزين كردن آن ‌ها است. به دليل كيفيت بالای ساخت اين قطعات بايد توجه كنيم كه مرحله جوشكاری و اتصال آن ها به لوله به درستی اجرا گرديده و به خوبی آبديده شوند تا طول عمر بالايی داشته باشند.

از ديگر ويژگی هايی كه سبب بالا رفتن طول عمر اين تجهيزات می شود، عدم وجود ناخالصی در متريال توليدی است. وجود ناخالصی باعث ترك خوردن و عدم كارايی اتصالات مانيسمان می شود. امروزه برای بالا بردن سطح كيفی اين اتصالات از پوشش ‌های گالوانيزه نيز استفاده می شود.

كاربرد اتصال‌های مانيسمان

به دليل عدم وجود درز در اتصالات مانيسمان ايرانی، از آن‌ ها به طور گسترده در

استفاده می‌ شود. چرا كه تحمل دما و فشار بالايی را دارند. به گفته انجمن مهندسان مکانیک آمریکا (ASME)، این لوله ‌ها و اتصالات نظیرشان در تحمل تنش‌های مکانیکی نیز موثر هستند و فشار عملیاتی بالاتری نسبت به لوله ‌های جوشی دارند.

رده بندی اتصالات مانيسمان ايرانی

اتصالات مانيسمان در رده و ضخامت‌های متنوعی توليد می شود. از اين جهت قابليت هماهنگی بيشتری با لوله‌های مختلف دارند. اتصالات رده 40 و 80 متداول‌ترين اتصالات مانيسمان ايرانی هستند كه در طراحی مسير لوله‌ كاربرد دارند. اين رده بندی جهت بيان شاخص وزنی و براساس ضخامت ساخته می شود.

انواع اتصالات مانيسمان

برای تغيير مسير 45، 90 و يا 180 درجه ‌ايی جريان از اين اتصالات استفاده می شود. اين تغيير مسير فشار داخل لوله را كاهش می دهد. انواع ديگر اتصالات زانويی در طراحی ‌های خاص می تواند با زاويه غيرمعمول طبق استانداردهای انجمن مهندسان مکانیک آمریکا طراحی شود.

اتصال زانويی مانيسماناتصال زانويی مانيسمان

زانويی ها با توجه به شعاع چرخش نيز دسته‌ بندی می ‌شوند. اگر شعاع چرخش زانويی برابر با قطر لوله باشد، به آن اصطلاحاً شعاع كوتاه گفته می شود. اين نوع از زانويی مخصوص لوله‌ های كم فشار و سيال ‌های كم سرعت است. و اگر شعاع چرخش بزرگتر از قطر لوله باشد، به آن شعاع بزرگ گفته می ‌شود.

در بين اتصالات مانيسمان ايرانی سه ‌راهی ها نقش انشعاب ­گيری از خطوط اصلی را دارند. به وسيله آن می توانيم لوله با قطر يكسان و يا حتی غير يكسان به لوله اصلی وصل كنيم. معمولا قطر لوله انعشاب گرفته شده، كوچكتر مساوی با قطر لوله اصلی است. اگر زاويه لوله سوم 90 درجه باشد، به آن سه‌ راهی مستقيم گفته می شود. سه ‌راهی مستقيم با قطر يكسان متداول ‌ترين نوع سه ‌راهی می باشد.

اتصالات سه‌ راهی مانيسماناتصال سه‌ راهی مانيسمان

اتصالات تبديل برای كاهش نرخ جريان كاربرد دارد. همچنين به وسيله تبديل شما می توانيد دو لوله با قطرهای مختلف را به يكديگر وصل كنيد. اتصالات تبديل به دو شكل هم‌ مركز و غير هم مركز توليد و در بازار عرضه می شوند. میزان انحراف در تبدیل غیر هم مرکز برابر با نصف اختلاف قطر داخل لوله بزرگتر و قطر داخل لوله كوچكتر می باشد.

اتصال های تبديل مانيسمان

اتصال تبديل مانيسمان

اين اتصالات مانيسمان ايرانی برای مسدود كردن لوله‌ها كاربرد دارد. كپ مانیسمان با پرس كردن ورقه های فولادی توليد می شوند. اين اتصالات يا به صورت پيچی و يا به وسيله جوش به لوله متصل می شوند. اگر از بيرون رزوه شده باشد به آن پلاگ نيز گفته می ‌شود.

اتصال كرپ (پلاگ) مانيسماناتصال كرپ (پلاگ) مانيسمان

محصولات مرتبط:

سه راه مانیسمان بنکن

قیمت زانو مانیسمان بنکن

مقالات مرتبط:

همه چیز درباره اتصالات لوله

تأثیر انواع اتصالات بر قیمت اتصالات ساختمانی

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها