در خطوط لوله کشی در صنایع مختلف نیاز است که از ابزارهای متفاوتی استفاده کنیم. یکی از مهمترین ابزارهایی که در صنعت لوله کشی گازها استفاده می شود، اتصالات جوشی هستند. این نوع از اتصالات پرکاربردترین وسیله محسوب می شوند که با توجه به نیازهای ما، در انواع متفاوتی تولید می شوند. در ادامه مقاله با انواع اتصالات جوشی گاز و سیالات دیگر آشنا خواهید شد.
انواع اتصالات جوشی گاز
اتصالات جوشی چیست؟
این نوع از اتصالات یکی از پرکاربردترین ابزارها در صنعت محسوب می شود. گاهی در صنعت لوله کشی نیاز می شود که مسیر لوله ها تغییر پیدا کنند؛ در این صورت برای اتصال دو سر لوله به یکدیگر از انواع اتصالات جوشی گاز استفاده خواهیم کرد.
این اتصالات به وسیله جوشکاری به سر لوله ها متصل می شوند. کاربرد دیگری که این اتصالات دارند، برای ایجاد انشعاب در لوله ها، بستن دو سر لوله و یا تغییر سایز لوله در برخی از نقاط است.
این نوع از اتصالات از جنس فولاد هستند. در نتیجه، جنس بسیار مستحکمی دارند و مانع از اغتشاش در جریان لوله خواهند شد. این اتصالات فولادی با استفاده از جوشکاری به لوله ها متصل شده و وزن پایینی دارند که یک مزیت برای آن ها محسوب می شود.
همچنین
در انواع اتصالات جوشی گاز، اگر اتصال به درستی انجام شود، مانع از نشتی خواهد شد. این نوع از اتصالات فولادی دارای سطحی صاف هستند که این ویژگی باعث می شود تا اغتشاش بوجود آمده در سراسر لوله به حداقل برسد. این نوع از اتصالات، طول عمر بسیار بالایی دارند و کمتر نیاز به تعمیر و نگهداری پیدا خواهند کرد که در نتیجه باعث مقرون به صرفه تر شدن برای مصرف کنندگان خواهد شد.
انواع اتصالات جوشی گاز در طیف وسیعی با توجه به فشار و نوع سیال تولید شده اند و کاربردهای متنوعی مانند: تغییر جهت جریان لوله های گاز، ایجاد انشعاب، تغییر سایز لوله، مسدود کردن لوله و… دارند. همانطور که عنوان کردیم؛ انواع اتصالات جوشی گاز در ابعاد، اندازه و اشکال متفاوتی طراحی و ساخته شده اند که در ادامه به معرفی و بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
انواع اتصالات جوشی
به شکل کلی انواع اتصالات جوشی گاز در دو نوع درزدار و بدون درز (مانیسمان) طراحی و تولید می شوند. انتخاب بین این دو اتصال در صنعت، بر عهده متخصص خواهد بود. متخصص با در نظر گرفتن شرایط مختلف مانند: نوع فشار، دما، میزان خوردگی و فرسایش و تنش های احتمالی اقدام به انتخاب می کند. معمولا بهتر است که متریال اتصالات جوشی گاز با متریال لوله یکسان باشد. این هماهنگ بودن در متریال، از خوردگی و فرسایش اتصالات جلوگیری خواهد کرد.
در تولید انواع اتصالات جوشی گاز از روش های سرد و گرم استفاده می کنند و با توجه به کاربردشان، آن ها را در قالب های متنوعی مانند: سه راهی، تبدیل و زانویی سرد می کنند. این نوع از اتصالات با توجه به درزدار بودن یا مانیسمان بودنشان، در ابعاد و اندازه های مختلف برش داده می شوند.
اتصالات جوشی درزدار
به اتصالاتی که از لوله های درزدار تولید می شود، اتصالات جوشی درزدار می گویند. در تولید این اتصالات دو سمت قطعه به شکل همسان تولید می شوند و به وسیله جوش به هم متصل می شوند. استفاده از اتصالات جوشی درزدار گازی در صنعت و ساختمان سازی معمولا روی کار است. به شکل کلی، انواع اتصالات جوشی گاز با دو روش روکار و زیرکار در صنعت و ساختمان سازی استفاده می شود و به دلیل قرار گرفتن لوله های گازی درزدار در روی کار، اتصالات درزدار نیز به صورت روکار به کار برده می شوند.
کاربرد اتصالات جوشی درزدار
- امکان استفاده در لوله های روکار درزدار
- مناسب برای شبکه آب رسانی سیستم های تهویه و فن کویل ها
- قابل استفاده در خطوط لوله های آب رسانی در صنعت کشاورزی
اشکال مختلف اتصالات جوشی درزدار
اتصالات جوشی مانیسمان
اتصالات جوشی مانسیمان از انواع اتصالات جوشی گاز محسوب می شوند. این نوع از اتصالات از لوله های مانیسمان ساخته شده اند. همانطور که از نامشان نیز پیداست؛ این نوع از اتصالات فاقد درز هستند در نتیجه مقاومت بیشتری نسبت به لوله های درزدار دارند. یکی از دلایلی که از اتصالات جوشی مانیسمان در زیرکار استفاده می شود، داشتن مقاومت بالا در مقابل انواع فشار است.
اتصالات جوشی مانیسمان یا بدون درز