جوشکاری یک صنعت پیچیده است که نیاز به صبر، دقت در جزئیات و خلاقیت دارد. جوشکاران برای انجام موفقیت آمیز کار خود باید درک عمیقی از تکنیک ها و شیوه های مختلف مورد استفاده در صنعت داشته باشند که این درک شامل شناخت انواع اتصالات جوشی می شود.
پنج نوع از انواع اتصالات جوشی عمده وجود دارد که هر کدام برای پاسخگویی به نیازها و کاربردهای مختلف ساخته شدهاند. مطالعه این مقاله را از دست ندهید تا در مورد هر یک از این اتصالات و اینکه هرکدام از آن ها متناسب با ویژگیشان چه کاربردهایی را ارائه می دهند، اطلاعات لازم را کسب کنید.
آشنایی با انواع اتصالات جوشی
اصطلاح “طراحی اتصالات جوش” به نحوه قرار دادن قطعات فلزی در کنار هم یا تراز کردن آن ها با یکدیگر اشاره دارد. طراحی هر اتصال بر کیفیت و هزینه جوش تکمیل شده تأثیر می گذارد. انتخاب مناسب ترین طرح اتصال برای کار جوشکاری نیازمند توجه و مهارت خاصی است.
پنج نوع از انواع اتصالات جوشی اساسی وجود دارد که معمولاً در صنعت استفاده می شود:
- جوش لب به لب Butt joint
- جوش گوشه ای Corner joint
- جوشکاری مفصل سه راهی Tee joint
- جوش مشترک لبه Lap joint
- جوش اتصال پیشانی Edge joint
جوشکاری لب به لب Butt Joint Welding یکی از انواع اتصالات جوشی
اتصال لب به لب به اتصالی گفته می شود که در آن دو قطعه فلز در یک صفحه در کنار هم قرار می گیرند و کناره هر فلز با جوشکاری به هم متصل می شود. جوش لب به لب رایج ترین نوع از انواع اتصالات جوشی است؛ که در ساخت سازه ها و سیستم های لوله کشی استفاده می شود. تهیه آن نسبتاً ساده است و انواع مختلفی دارد که می توان برای رسیدن به نتیجه دلخواه از آن ها استفاده کرد.
انواع اتصالات جوشی از نوع جوش لب به لب
جوش های لب به لب به روش های مختلفی ساخته می شوند و هر کدام کارکرد متفاوتی را ارائه می دهند. عوامل مختلفی مانند شکل شیار، لایه بندی و عرض شکاف در تغییر کارکرد آن ها موثر است. در زیر چند نمونه معمولی از اتصالات جوش لب به لب ذکر شده است.
- Square
- Single bevel
- Double bevel
- Single J
- Double J
- Single V
- Double V
- Single U
- Double U grooves
سطح فایینگ چیست و بررسی کاربرد آن در انواع اتصالات جوشی
ناحیه ای از سطح فلز که در طی فرآیند جوشکاری ذوب می شود، سطح فایینگ نامیده می شود. سطح فایینگ را می توان قبل از جوشکاری برای افزایش استحکام جوش شکل داد که به آن آماده سازی لبه می گویند. آماده سازی لبه ممکن است در هر دو عضو مفصل لب به لب یکسان باشد یا هر طرف می تواند شکل متفاوتی داشته باشد.
دلایل آماده سازی سطوح فایینگ برای جوشکاری در انواع اتصالات جوشی
- کدها و استانداردها
- فلزات
- نفوذ جوش عمیق تر
- ظاهر صاف
- افزایش قدرت
جوش مفصل سه راهی Tee Joint Welding
اتصالات جوش سه راهی زمانی ایجاد می شود که دو قطعه با زاویه 90 درجه نسبت به یکدیگر قرار گیرند. این باعث می شود که لبه ها در مرکز یک صفحه یا جزء، به شکل “T” کنار هم قرار گیرند. اتصالات سه راهی نوعی جوش فیله ای در نظر گرفته می شود و همچنین می تواند هنگامی که یک لوله بر روی صفحه پایه جوش داده می شود، تشکیل شود.
تعداد انگشت شماری از روش های جوشکاری وجود دارد که می توان از آن ها برای ایجاد یک اتصال سه راهی استفاده کرد:
- جوشکاری دوشاخه
- جوش شیار
- جوش شیار اریب
- جوشکاری فیله
- جوش شیار J
- جوشکاری از طریق ذوب
- جوش شعله ور – مخروطی – شیار
انواع اتصالات جوشی از نوع جوش مفصل سه راهی
جوش گوشه ای Corner Joint Welding
اتصالات گوشه ای شباهت هایی به اتصالات جوش سه راهی دارند. با این حال، تفاوت در محل قرارگیری فلز است. در مفصل سه راهی، فلز در وسط قرار می گیرد، در حالی که در اتصالات گوشه ای، 2 فلز در “گوشه” به صورت باز یا بسته به هم می رسند و شکل “L”را تشکیل می دهند.
انواع اتصالات جوشی از نوع جوش گوشه ای
جوش مشترک لبه Lap Joint Welding
اتصالات جوش لبه ای در اصل یک نسخه اصلاح شده از اتصال لب به لب هستند. این جوش زمانی که دو تکه فلز به صورت همپوشانی روی هم قرار می گیرند، شکل می گیرد. آن ها بیشتر برای اتصال دو قطعه با ضخامت های متفاوت به یکدیگر استفاده می شوند. این نوع جوش را می توان در یک یا هر دو طرف انجام داد.
انواع اتصالات جوشی از نوع جوش مشترک لبه
جوش اتصال پیشانی Edge Joint Welding
در یک اتصال پیشانی، سطوح فلزی در کنار هم قرار می گیرند تا لبه ها یکنواخت باشند. یک یا هر دو صفحه ممکن است با خم کردن آن ها در یک زاویه تشکیل شوند.
انواع اتصالات جوشی از نوع اتصال پیشانی