راد پایپ وارد کننده و تامین کننده تجهیزات پایپینگ

با ما در تماس باشید : ۵۸۴۳۷-۰۲۱ (۳۰ خط ویژه)

021-58437

info@radpipe.ir

شنبه تا ۵شنبه

ساعات کاری ۰۹:۰۰ تا ۱۸:۰۰

تهران، خیابان شریعتی

بالاتر از تقاطع مطهری، پلاک ۵۵۶

با ما در تماس باشید : ۵۸۴۳۷-۰۲۱ (۳۰ خط ویژه)

راد پایپ وارد کننده و تامین کننده تجهیزات پایپینگ

انواع اتصالات در اسکلت فلزی

انواع اتصالات در اسکلت فلزی
14

انواع اتصالات در اسکلت فلزی

فهرست عناوین

ساختمان‌سازی یکی از سخت‌ترین کارهایی به شمار می‌رود که در حال حاضر وجود دارد. چرا که نیازمند رعایت چندین فاکتور مهم است. برای اینکه بتوانیم چندین قطعه را در ساختمان‌های فولادی به یک دیگر وصل کنیم، نیازمند قطعات رابط هستیم. اتصالات مختلفی وجود دارند که متخصصان می‌توانند از آن‌ها نهایت بهره را ببرند. از این رو قصد داریم تا در ادامه این مطلب شما را با انواع اتصالات در اسکلت فلزی آشنا کنیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

با انواع اتصالاتی که باید در اسکلت فلزی اجرا شوند، آشنا شوید

 

با انواع اتصالاتی که باید در اسکلت فلزی اجرا شوند، آشنا شوید

به‌طورکلی اتصالاتی که هر اسکلت فلزی به آن‌ها نیاز دارد، به چهار گزینه تبدیل می‌شوند که شامل موارد زیر هستند:

  1. اتصالات تیر به ستون
  2. اتصالات پای ستون
  3. اتصال دو تیرآهن
  4. اتصالات بادبندها به ستون‌ها و تیرها

پیش از اینکه به شرح هرکدام از گزینه‌‌ها بپردازیم، لازم به ذکر این نکته است که از اتصال دو تیرآهن با یک دیگر ستون و یا تیر دوبل ساخته می‌شود.

اتصالات تیر به ستون چیست؟

اولین مورد از انواع اتصالات در اسکلت فلزی که می‌توانیم به بررسی آن بپردازیم، اتصالات تیر به ستون چیست. این نوع از اتصالات معمولا به دو شکل یافت می‌شود. صلب و گیردار و یا مفصلی دو نمونه از این اتصالات هستند. همچنین هرکدام از این حالت‌ها چندین قسمت را به خود اختصاص داده‌اند که در نگاه کلی می‌توانیم به شکل زیر بیان نماییم:

  1. اتصال صلب با جفت صفحه موازی
  2. اتصال صلب با جفت سپری
  3. اتصال صلب با صفحه انتهایی روی ستون

حالا ممکن است این سؤال برای شما به وجود بیاید که چه زمانی از اتصالات صلب استفاده می‌کنیم. اگر از جانب تیر و یا ستون که در سر گره‌ها وجود دارند، ممان ایجاد شود، در آن صورت به اتصالات صلب نیاز است. رایج‌ترین نوع اتصالاتی که در کشور ایران اجرا می‌شود، اتصال صلب با جفت صفحه موازی است.

در این نوع از اتصالات هیچ حرکتی نباید وجود داشته باشد. به همین علت قطعه به‌صورت گیردار به کار گرفته می‌شود. یعنی دورتادور کار جوش داده می‌شود.

اتصالات مفصلی و انواع آن

اتصالات مفصلی نیز در رابطه با این نوع اتصالات اهمیت بالایی را دارد و آن را نیز می‌توانید در سه مدل پیدا کنید که به شرح زیر هستند:

  1. اتصال ساده نشسته
  2. اتصال به‌وسیله صفحه نشیمن ولچکی
  3. اتصال به‌وسیله صفحه نشیمن و صفحه برشگیر

لازم به ذکر این نکته است که منظور از اتصال ساده نشسته همان نبشی نشیمن است. رایج‌ترین نوع اتصال مفصلی که در کشور ایران اجرا می‌گردد، اتصال ساده نشسته و همچنین اتصال نشیمن ولچکی است و از نوع صفحه برشگیر و یا همان تیغه کمتر بهره گرفته می‌شود.

خصوصیات مختلفی در اتصالات مفصلی وجود دارند که هرکدام می‌توانند تأثیر خاصی را بر روی اجرا و نحوه آن بگذارند. به‌عنوان‌مثال در اتصالات ساده نشسته نبشی‌هایی به کار گرفته می‌شوند که وظایف مختلفی را برعهده دارند. ایجاد تعادل مهم‌ترین این نقش به شمار می‌رود. لازم است این نکته را ذکر کنیم که نبشی‌های به کار گرفته شده در اتصالات ساده نشسته، هیچ‌گونه نقش باربری را ندارد.

انواع اتصالات تیر به ستون در سازه‌های فلزی

 

اتصالات پای ستون چیست؟

از دیگر انواع اتصالات در اسکلت فلزی می‌توان به اتصالات پای ستون اشاره کرد. این اتصالات نیز همانند گزینه قبل به دو صورت صلب و مفصلی پیدا می‌شود. اگر اتصالی که از آن استفاده می‌شود صلب باشد، حتما باید از سخت‌کننده نیز بهره ببرید. ولی در رابطه با اتصالات مفصلی قضیه متفاوت است. یعنی برای اجرا و استفاده از آن به نبشی ولچکی نیاز است.

همچنین طریقه اتصال و جای‌گذاری آن‌ها نیز با یکدیگر متفاوت است. اگر اتصال پای ستون ما مفصلی باشد، در آن صورت جهت قرارگیری آن باید به سمت ممان باشد. اتصالات مفصلی نیز عکس این قضیه خواهد بود. یعنی باید آن را به‌گونه‌ای بگذاریم که در جهت مشخص شده ممان نداریم.

یکی دیگر از موارد مهم در اتصالات پای ستون جوش آن است. جوش زده شده باید به شکلی باشد که بتواند هر دو شرایطی که مفصل ما دارد را برآورده نماید. لازم به یادآوری است که این دو شرایط صلب و مفصلی هستند.

انواع اتصالات پای ستون

 

اتصال دو تیرآهن چیست؟

اتصال دو تیرآهن از دیگر انواع اتصالات در اسکلت فلزی به شمار می‌رود که می‌توان آن را در کیفیت بالایی اجرا کرد. اگر بخواهیم ستون دوبل و یا تیر دوبل را ایجاد کنیم، به دو تیرآهن نیاز داریم. یعنی تیرآهن‌ها باید با استفاده از بست یا پلیت به یکدیگر متصل شوند.

همچنین در مواقعی نیاز است که طول ستون‌ها بلندتر و یا به عبارتی طویل‌تر شوند. در آن صورت باید بین تیرآهن‌ها نیز اتصال برقرار کنیم.

انواع اتصال دو تیرآهن

 

اتصالات بادبندها به تیر و ستون‌ها چیست؟

آخرین نوع از اتصالات نیز با نام اتصالات بادبندها به تیر و ستون‌ها شناخته شده است. بادبندها برای اجرا در اسکلت‌های فلزی باید به تیرها و ستون‌ها متصل شوند که این اتصال توسط یک صفحه فلزی انجام می‌گردد. لازم به ذکر این نکته است که این صفحه از قبل وجود داشته و دقیقا بر روی محل تقاطع تیر بوده و جوش داده شده به ستون است.

برخی از اوقات نیز شاهد نوع دیگری از اتصال توسط بادبندها و صفحه‌ها هستیم. بدین صورت که در شرایطی بادبندها این قابلیت را ندارند تا ازروی یکدیگر عبور کنند. نتیجه این امر قطع شدن در بخش وسطی است. به همین علت به صفحه‌ای که در وسط تعبیه شده است، جوش داده شده و تا انتها ادامه پیدا می‌کند.

حالا این سوال به وجود می‌آید که بادبندها به چه صورت هستند؟ نوع بادبندها ناودانی تک و دبل هستند. این ناودانی‌ها به تیرها و ستون‌ها اتصال پیدا کرده‌اند که این امر توسط صفحات تقویت‌کننده انجام می‌گیرد.

اتصالات بادبندها به تیر و ستون‌ها

 

سخن آخر

در این مطلب به بررسی انواع اتصالات در اسکلت فلزی پرداخته شد. به‌طورکلی چهار نوع مختلف از اتصالات وجود دارند که برای هرکدام از آن‌ها روش‌های مختلفی از اجرا در نظر گرفته شده است. همچنین هرکدام از نکات خاصی را دارند که نیازمند توجه هستند. در این مطلب به‌تمامی این موارد پرداخته شد که اگر این مطلب را چندین بار مطالعه کنید، می‌توانید به‌راحتی نحوه اجرای اتصالات را بدانید.

 

محصولات مرتبط :

مقالات مرتبط :

اشتراک در
اطلاع از
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

پربازدیدترین مقالات

مشاوره رایـگان

اگر پروژه‌ای دارید،
با خیال راحت به ما بسپارید…

تلفن: ۵۸۴۳۷-۰۲۱ (۳۰ خط ویژه)