راد پایپ وارد کننده و تامین کننده تجهیزات پایپینگ

با ما در تماس باشید : ۵۸۴۳۷-۰۲۱ (۳۰ خط ویژه)

۰۲۱-۵۸۴۳۷

info@radpipe.ir

شنبه تا ۵شنبه

ساعات کاری ۰۹:۰۰ تا ۱۸:۰۰

تهران، خیابان شریعتی

بالاتر از تقاطع مطهری، پلاک ۵۵۶

با ما در تماس باشید : ۵۸۴۳۷-۰۲۱ (۳۰ خط ویژه)

راد پایپ وارد کننده و تامین کننده تجهیزات پایپینگ

همه چیز راجع به لوله‌های تاسیساتی

همه چیز راجع به لوله‌های تاسیساتی
20

همه چیز راجع به لوله‌های تاسیساتی

فهرست عناوین

انواع لوله‌های تاسیساتی

همه ما با لوله‌های تاسیساتی به قدری آشنایی داریم. امروزه این لوله‌ها با مواد مختلفی تولید می‌شوند بنابراین از لحاظ جنس به دسته‌های متفاوتی تقسیم می‌شوند. این تنوع در جنس باعث می‌شود ویژگی‌های متفاوتی داشته باشند و در نحوه عملکرد نیز متفاوت ظاهر شوند، در نتیجه برای کار‌های متفاوتی مورد استفاده قرار بگیرند. . در قدیم از نوع فولادی و آّهنی آن‌ها استفاده بیشتری می‌کردند اما امروزه استفاده از آن‌ها محدود‌تر شده است و تنها برای لوله‌کشی اطراف موتور‌خانه استفاده می‌شود.

لوله‌ها به دو دسته فلزی و غیر فلزی تقسیم می‌شوند در دسته لوله‌های فلزی لوله چدنی لوله مسی لوله سربی لوله فولادی وجود دارند و در دسته لوله‌های غیر فلزی لوله سیمانی لوله پلاستیکی قرار دارند. هر کدام از این لوله‌ها معایب و مزایا و کاردبرد‌های متفاوتی دارند که در ادامه بحث خواهد شد.

لوله‌های تاسیساتی از جنس‌های متفاوتی هستند.

 

 

کاربرد لوله‌های تاسیساتی

با توجه به معایب و مزایایی که هر کدام از لوله‌ها دارند در مکان‌های متفاوتی نیز استفاده می‌شوند.

لولههای تاسیساتی از جنس فلز به دو دسته آهنی و غیر آهنی تقسیم می‌شوند. لوله‌های آهنی بیشتر از جنس چدن و فولاد و لوله‌های غیر آهنی بیشتر از جنس سرب، آلومینیوم، مس و روی ساخته می‌شوند.

لوله‌های چدنی

لوله‌های چدنی از جنس چدن ریخته‌گری هستند در آلیاژ‌های متفاوتی ساخته می‌شوند و بیشتر در لوله کشی فاضلاب به کار برده می‌شوند. لوله‌های چدنی خود به دو دسته لوله چدنی سر توپی و لوله چدنی دو سر تخت تقسیم می‌شوند.

لوله‌های مسی

لوله‌های مسی در سوخت‌رسانی، آّب و فاضلاب و تهویه استفاده می‌شوند اما از آنجایی که قیمت نسبتا بالایی دارند در سیستم آب و فاضلاب خیلی کم استفاده می‌شوند. این نوع لوله‌ها وابسته به ضخامتی که دیواره آن‌ها دارد به سه نوع K ، L و M  دسته بندی می‌شوند به ترتیب نام برده شده از ضخامت دیواره‌شان کم می‌شود.

اما لازم است بدانید که قطر خارجی این سه نوع لوله مشابه هم است و بنابراین برای این نوع لوله‌های تاسیساتی از فیتینگ‌ها و شیرهای یکسان برای هر سه نوع می‌توان بهره برد. در سیستم‌های گرمایش هیدرونیک منازل مسکونی و سایر ساختمان‌های کوچک به دلیل کم بودن فشار، کم ضخامت ترین نوع یعنی تیپ M  در این موارد استفاده می‌شود. در برخی از موارد گفته می‌شود اگر در مسیر لوله خمیدگی وجود دارد ترجیحا از نوعL  استفاده شود.

هرکدام از لوله‌های تاسیساتی کاربرد‌های متفاوتی دارند.

لوله‌های سربی

لوله‌های سربی از جمله لوله‌های قدیمی تاسیساتی می‌باشد که استفاده از آن به ویژه در تاسیسات ساختمان‌ها تا قرن 17 بیشتر رایج بوده ولی به دلیل مشکلاتی که برای سلامت افراد ایجاد می‌کرده است استفاده از آن بعد از سال 1750 میلادی بسیار محدود شد. البته استفاده از لوله سربی هنوز هم در لوله کشی هواکش‌ها و حمل مواد شیمیایی و گاز‌های اسیدی و برخی موارد دیگر هنوز هم رایج است.

لوله‌های فولادی

یکی دیگر از انواع لولههای تاسیساتی، لوله‌های فولادی است که در دو نوع درزدار و بدون درز وجود دارد و همچنین به صورت سیاه فولادی و گالوانیزه در بازار عرضه می‌شود. این نوع لوله برای حفاظت از کابل‌های برق، لوله گاز، لوله شوفاژ، لوله بویلر و.. استفاده می‌شود.

لوله پلاستیکی

لوله پلاستیکی از انواع لوله‌های غیر‌آهنی می‌باشد که شامل انواع لوله پلیکا PVC، لوله پلی اتیلن و لوله پروپیلن می‌باشد. این نوع لوله در سیستم آب و فاضلاب و انتقال گاز استفاده می‌شود.

لوله‌های پنج لایه

لوله‌های پنج لایه از انواع دیگر لوله‌ها هستند که شامل یک لایه لوله آلومینیومی، دو لایه پلیمر و دو لایه چسب مخصوص می‌باشند این نوع لوله در سیستم آب و فاضلاب مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع لوله به دلیل دارای بودن فلز و پلیمر در خود، مزایای فلز و پلیمر را باهم دارند و جدید‌ترین نوع لوله‌های تاسیساتی شناخته می‌شوند.

لوله‌های تاسیساتی آلومینیومی

در میان انواع لوله‌هایی که نام بردیم لوله‌های آلومینیومی نیز وجود دارند که برای سوخت رسانی و انتقال روغن در موتور هواپیما و … مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هر کدام از لوله‌های تاسیساتی مزایا و معایبی دارند.

 

مزایا و معایب انواع لوله‌های تاسیساتی

تا اینجا با کاربرد و انواع لوله‌ها آشنا شدیم اما وقت آن رسیده تا با مزایا و معایب هر کدام نیز آشنا شویم.

پوسیدگی  لوله

در لوله‌های چدنی پوسیدگی کمتری نسبت به لوله‌های فلزی دیده می‌شود این نوع لوله در صورت گرفتگی‌، لوله آسان‌تر باز می‌شود و قیمت آن‌ها نسبت به لوله‌های آهنی کمتر است.

قیمت لوله

لوله‌های مسی با اینکه قیمت بالایی دارند اما در برابر زنگ زدگی توسط آب مقاومند اما در برابر غلظت بالای سولفید هیدروژن و حالت اسیدی تغییرات شیمیایی ضد یخ‌های پایه گلیکول در دمای بالا مقاومت کمی دارند.

مقاومت در مقابل گرما و زنگ زدگی

لوله‌های فولادی در مقابل گرما و زنگ زدگی مقاومت بسیار بالایی دارند و به دلیل استحکام بالایی که دارند بیشتر در لوله کشی صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. درمیان انواع لوله‌های تاسیساتی لوله‌های پلیمری مشکلات زنگ زدگی و رسوب گذاری را نسبت به سایر لوله‌های فلزی ندارند. اگر بخواهیم لوله‌های پلاستیکی را با دید بهتری شرح دهیم باید مزایا و معایب هر یک را به طور جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.

وزن کم و ضریب هدایت حرارتی مطلوب

از مزایای لوله‌های پلی‌پروپیلن این است که این لوله‌ها وزن کم و ضریب هدایت حرارتی کمی دارند ولی این لوله‌ها فشار و دمای خیلی بالا را تحمل نمی‌کنند و انعطاف پذیری بالایی نیز ندارند.

نبساط حرارتی بالایی

از مزایای لوله‌های پلی‌اتیلن قیمت مناسب، وزن کم و انعطاف پذیری بالای آن‌ها می‌باشد اما این نوع لوله‌ها انبساط حرارتی بالایی دارند و قابل اشتعال نیز هستند همچنین این نوع لوله قدرت چسبندگی پایینی دارد.

لوله‌های تاسیساتی پلی‌بوتیلن

از دیگر انواع لوله‌های پلاستیکی لوله‌های پلی‌اتیلن می‌باشد که از جنس رزین مصنوعی می‌باشد و به دلیل مقرون به صرفه بودن جایگزین خوبی برای سیم‌های مسی می‌باشد. این نوع لوله نیز در برابر زنگ زدگی و یخ زدگی مقاوم است و رسوب در آن تشکیل نمی‌شود ولی لوله‌های تاسیساتی از جنس پلی‌بوتیلن و پلی‌اتیلن و پلی‌پروپیلن سد خوبی در برابر اکسیژن نبوده و اکسیژن به راحتی به داخل آن‌ها نفوذ می‌کند.

لوله‌های تاسیساتی پنج لایه

همانطور که گفتیم لوله‌های پنج لایه از نسل جدید لوله‌ها می‌باشند که در واقع ترکیبی از فلز و پلیمر می‌باشند. در این نوع لوله‌ها نور و اکسیژن قابلیت نفوذ ندارد. این لوله‌ها در برابر زنگ زدگی مقاوم هستند. علاوه بر آن رسوب گذاری کمتری در این نوع لوله‌ها دیده می‌شود بنابراین به مرور زمان افت فشار در این نوع لوله دیده نمی‌شود. آن‌هاو همچنین در برابر حرارت و فشار بالا نیز بسیار مقاوم هستند. این لوله‌ها سبک و انعطاف پذیر هستند بنابراین نصب این لوله‌ها آسان و بی سر و صداتر از لوله‌های فلزی صورت می‌گیرد.

 

لوله‌های پنج لایه نسل جدید لوله‌های تاسیساتی هستند.

 

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

پربازدیدترین مقالات

مشاوره رایـگان

اگر پروژه‌ای دارید،
با خیال راحت به ما بسپارید…

تلفن: ۵۸۴۳۷-۰۲۱ (۳۰ خط ویژه)